Open Shut House, Kooyong, Australia

Open Shut House is a contemporary double-storey extension to a semi-detached Inter-war dwelling located in Kooyong, Australia, designed in 2020 by Wala.

Open Shut House is a contemporary double-storey extension to a semi-detached Inter-war dwelling that caters to the growing needs of a large family.

The original period building is one of a pair of semi-detached dwellings with Art-Deco stylings reflecting its Inter-war era. The building sits on a long and narrow allotment (10 x 60m) with a rearward slope falling 4.2m. The owners’ family had outgrown the original building and their brief called for an extension that could be future-proofed and cater to the changing needs of individual family members, particularly their 4 young adult children.

The new addition fulfils their brief to have 2 generations of people under one roof whilst allowing family members to inhabit each space in their own way. Parents’ and children’s bedrooms are housed in separate buildings connected by a central atrium. New tiered living spaces follow the fall of the land and open up toward the rear garden. Openings via skylights, large windows and courtyards draw daylight along the length of the buildings, and bring borrowed amenity into the home to strengthen the bond between its inside spaces and the outside. The split levels and atrium enable inhabitants to still feel connected visually with each other throughout the house.

Photography courtesy of Wala

by Matt Watts

Source: homeadore.com

Apt Testaccio, Rome, Italy

Apt Testaccio is a lovely apartment located in Rome, Italy, redesigned in 2021 by MGK Studio.

Located in the Testaccio district in a building of the early ‘900, between the Lungotevere and the Slaughterhouse, the apartment overlooks almost entirely on the plane trees and the river, creating a different scenario in every season. The restructuring has focused on the redefinition of services and a new general concept to make the environments more functional and adherent to the needs of the new client.

The interior design maintains the original conformation marked by load-bearing masonry and develops from a distributive filter, apparently treated in a neutral, silent way that actually welcomes the natural light and color coming from neighboring environments, animating in a different way depending on the position of the sun and the time of day.

The intervention began with the restoration of the vaults, the restoration of the frames of the fixtures and the recovery of the original painting in the dining room, bringing to light the ancient lambris.

The spaces are marked by a game of warm and cold tones: green for the guest bathroom, rope for the linear and modern kitchen made to design, crimson red for the living room and light blue for the master bedroom suite. Light filters into all the rooms thanks to the high iron and glass doors that further enhance the space and the contrast with the other materials. Contrast that is repeated also for the horizontal surfaces – parquet, resin and grit – and for the furniture – ranging from designed volumes to vintage furniture, from antiques to contemporary design objects – contributing to create an eclectic and welcoming atmosphere.

Photography by Edi Solari

Visit MGK Studio – by Matt Watts

Source: homeadore.com

 





Villa Sa’ Contissa, Liscia di Vacca, Italy

Villa Sa’ Contissa is a luxurious residence designed by Studio di Architettura Luca Scacchetti located in Liscia di Vacca, Italy.

Photography courtesy of Italy Sotheby’s International

Visit Studio di Architettura Luca Scacchetti – by Matt Watts

Source: homeadore.com

 





Liscia di Vacca is a bay, located a couple miles northwest of the seaside resort of Porto Cervo, on the Costa Smeralda in the northwest of the island of Sardinia, Italy.

In the local language, its name means “beach of the cows,” because it is where the shepherds used to bring their flocks to pasture. It is now a well-known residential site, famous for huge villas, where Italian and international wealthy people spend their summer vacations.

Sleek Geometric Villa In Mallorca

On a 1,000 square metre south-facing plot, Villa Anguli overlooks Camp de Mar, Mallorca, from a privileged elevated position. Created by E5 Living, the 399 square metre state-of-the-art Mediterranean residence boasts spectacular sea views that have influenced its geometric architecture and sleek glass facade. 

Superior interior luxury is realised in chic modern furniture and a clean minimalist approach. White walls, plenty of light and high ceilings make perfect gallery space for a covetable collection of contemporary works by Damien Hirst, Andy Warhol, and Banksy. The artwork injects lively bursts of colour over three floors of seamless spaces that each pull toward the panorama.

Glass balustrades invisibly border an elevated walkway into the villa from the pool deck, leaving the vast windows of the facade unobstructed.

Taking a dip in the swimming pool whilst looking out over the bay feels just like diving into the bright blue sea itself. Cap Andritxol headland rolls in the distance.

An outdoor living room is arranged on the pool terrace, to make the most of the excellent Mediterranean weather. Inside the luxury villa, an interior living room unfolds with a double-sided lounge and a formal dining area. Four large dining room pendant lights descend from the impressive ceiling height at the centre of the space, where more blue skies cut through the white concrete structure.

The lengthier side of the sofa arrangement looks inward toward the fireplace. A comfortable pouf provides a small footrest to get toes toasty in the winter months. A large area rug spreads a cosy, cream base beneath the modern lounge layout. An assortment of grey accent pillows contrast with the cream sofa upholstery.

The entire upper level is dedicated to a luxurious master bedroom suite. Up here, a courtyard grows a tropical jungle theme in the centre of the floor plan. On one side, the green interval makes a fabulous headboard feature wall…

Another riot of uplifting colour elevates an all-white entryway into the master suite. Find Damien Hirst spot paintings here.

On the ground floor plan, we can see the even scale of three double bedrooms, each with their own ensuite bathroom. Sliding glass doors unify the bedrooms with the outdoor space and swimming pool. We can also observe the angular nature of the open plan living area, which cuts across the cantilevered sun terrace. The ground floor of the villa has been evenly split between indoor and outdoor living spaces, with retractable walls blurring the boundary.

Souce: home-designing.com

Sunrise House, Mollymook, Australia

Designed in 2017 by MCK Architecture + Interiors, this two-story beach house is located in Mollymook, Australia.

Sunrise House is a beachfront home in the dunes of the Australian NSW South Coast overlooking the Pacific Ocean. The original brief was humble, calling for a house that was as comfortable for a family of four, as it was for an extended family or group of friends. It was also acknowledged early on that it should be of a high quality to withstand the coastal elements and ensure a longevity in construction the locality was generally deprived of.

The brief called for the design to make best use of the Pacific Ocean whilst remaining conscious of the home’s street presence, avoiding it feeling obnoxious.

Source: homeadore.com

Penthouse in North Sydney, Australia

Designed in 2015 by Jodie Carter Design, this contemporary penthouse is located in North Sydney, Australia.

One of my largest projects to date was the massive transformation of a concrete box/shell in North Sydney to this luxury 3 bedroom Penthouse Apartment spanning a massive 360sqm! Its such an elegant steamlined space with sweeping city views, giving you an ever changing outlook.

Its hard to believe seeing it now that it was just a concrete box when I first came to view the premises. Working in close collaboration with the owner I was able to design a floorplan to work within the existing services of the building and then create a ‘dream home’ with luxurious finishes and stunning furnishings. Now its ready for a new owner and we are moving onto the next project.

Photography by Savills Real Estate

Visit Jodie Carter Design – by Matt Watts

Source: homeadore.com

Upper West Side Apartment

Located in New York’s Upper West Side, this chic apartment has been completely redesigned by Crystal Sinclair Designs.

The owners are a married couple, (they just celebrated their two year wedding anniversary!) both named Chris. The couple are avid travelers, with Paris being high up on our list of best-loved destinations (a huge design influence for their NYC apartment). They also love Hawaii and were married on the North Shore of Kauai in 2018 surrounded by 30 of their closest friends and family.

Chris A and Chris P were still looking for their new space when we first met over coffee. We started work immediately after they closed on the new acquired space, which was dated feeling a bit 1995. The apartment was in great condition; it just didn’t reflect the new owners whatsoever.

Source: homeadore.com

Flat in Raval, Barcelona, Spain

Flat in Raval is a cozy 50 sqm home located in Barcelona, Spain, designed in 2019 by Cláudia de Sousa – Interior Design.

The clients who are a young couple without children, have asked us to help them with the decoration of their small apartment in the Raval neighborhood so that they could make the most of the space and also so that their apartment would transmit to them what they were looking for so much, a Coquettish refuge that transmits tranquility and harmony in the middle of the bustling neighborhood of El Raval.


For this effect, we look for light tones but with character and we use natural and solid wood that gives warmth and a touch of luxury. The walls will be left in an off-white color and a textured wallpaper has been placed in the room simulating raffia in brown tones that contrast with dusty pinks, natural wood and white.

Source: homeadore.com

Casa Balboni, Venice, Italy

Casa Balboni originally designed by Carlo Scarpa has been redesigned in 2020 by Map Studio. The house is situated in Venice, Italy.

Towards the end of 2017 we were commissioned to restore Balboni’s House by Carlo Scarpa in Venice. His work is announced on the front facing the garden with a prominent reinforced concrete avant-corps, which encloses the entrances to the house.

On the ground floor, the spacious living room reveals the whole width of the house and overlooks the terrace on the Grand Canal, most of all the floorings are in Prun stone slabs with strips of Lasa marble in good conditions. All the walls and ceilings of the house, apart from those of the service areas on the ground floor, were originally finished with ivory-white Venetian-style stucco lucido.

Source: homeadore.com

Hill Cubes, Greek island of Antiparos

This modern summer house located on the Greek island of Antiparos, has been recently designed by Alias Architects.

The design process aims at the harmonious coexistence of the building with the local natural environment, but also at the integration of the quality characteristics of the landscape in the architectural body of the building. The basic volume of the house is divided into smaller ones, which vary in size and height, depending on their use, are arranged facing south, in a way that intermediate courtyards are created, while allowing the light to pass through all areas of the house. We were led to this particular design choice as we consider that life in Greece, especially during the summer months is eminently intertwined with the countryside and the courtyard, one of the main elements of the anonymous Cycladic traditional architecture.

The entrance to the house is from the street level through a vertical staircase which follows the topography of the site, while all living areas are on the same level with small height changes, thus creating either surveillance platforms or degraded more protected areas.

Source: homeadore.com

Holiday Retreat F 24, Cape Town, South Africa

This luxurious holiday retreat located in Cape Town, South Africa, has been designed in 2019 by Renato Graca.

This uniquely designed home provides a luxurious holiday retreat for European clients during the summer months. It features fluent open plan living that blurs the transition from outside to in. Situated on a steeply sloped site, sophisticated engineering solutions allow the house to nestle into the mountain creating exposed earth walls internally reinforcing the connection to the landscape.

Full height glazing provides unobstructed views of Camps Bay and the Indian Ocean. The clients requested a streamlined and minamilist design that takes full advantage of the spectacular site.

Photography courtesy of Renato Graca

Visit Renato Graca – by Matt Watts

Source: homeadore.com

Apartment XVI, Paris, France

Designed in 2018 by Studio Razavi Architecture, this chic apartment is situated in Paris, France.

Across the street from the Luxembourg gardens, the building sits inside a 17th century hotel particulier courtyard. Man Ray, Hemingway and Jacques Prévert all lived across the street.

The apartment belongs to a French American couple and this is their Parisian home. Our brief was to transform the place into a warm & contemporary Parisian apartment and allow as much flow between each room.

All windows face West so capturing this (rare) lateral natural lighting from one room to the next was key.

The brief also required to provide multiple opportunities to show an eclectic art collection, ranging from antiquities to contemporary works.

Photography courtesy of Studio Razavi Architecture

Visit Studio Razavi Architecture – by Matt Watts

Source: homeadore.com

The Sky in Every Room

Located in the historic centre of Fossano, Italy, this inspiring attic apartment has been redesigned in 2015 by Chiara Armando.

Special mention for this project received in January 2017, at the side of the great names of Italian Architecture, such as Michele De Lucchi (AMDL), Alfonso Femia (5 + 1), Mario Cucinella and Matteo Thun, for the competition “Architettura in Legno ” organized by Lingus, the Italian National Association of Prefabricated Wooden Houses and IN / ARCH – National Institute of Architecture, to reward the best wooden architecture produced in Italy in the last 10 years.

Respect for the context, environmental sustainability, structural lightness, “zero bills” management were the objectives.

A new volume in green building in class A +, compact outside, fragmented inside, which tastes of light, but also of spaces obtained and optimized, under the big roof with exposed frame.

Source: homeadore.com

Badari Residence, Bengaluru, India

The Badri residence located in Bengaluru, India, is a contemporary house designed on a typical tight knit urban plot measuring 2,400 sq ft.

The client requirement was further distinguished into two kinds of spaces. Spaces that needed to be personal and intimate verses spaces that needed to be congregational in nature which encouraged interaction amongst family and friends. The building’s exterior and interiors was conceptualized as an assemblage of a series of episodes that seek ‘delight’ through architectural effects.

Source: homeadore.com

Campos House, between São Paulo and Minas Gerais in Brazil.

Designed in 2013 by Arkitito Arquitetura, this amazing brick house is situated in the mountains between São Paulo and Minas Gerais in Brazil.

The view of the lake was the main point of the project. Three floors creating movement inside this large glass box and sloping roof.

The house mixes modern moments and elements of old houses creating an unconventional dialogue between them. A metallic structure allowed large spans and gave a monumental scale to a house with a chalet atmosphere.

Photography courtesy of Arkitito Arquitetura

Visit Arkitito Arquitetura – by Matt Watts

Source: homeadore.com