Andubh by MCK Architecture, Sydney, Australia

Designed in 2017 by MCK Architecture + Interiors, Andubh (Gaelic for ‘the black’) is a contemporary yet modest home perched on the harbour-facing hillside within the eclectic heritage of Greenwich in Sydney, Australia.

Its design represents a strong conceptual dialogue between positive and negative space and challenges the notion that an interior is defined by walls.

The brief was initiated by a young family for a four bedroom home to suit Sydney’s climate and make the most of south facing views to the harbour and CBD. An intelligent interpretation of flow was to be considered and therefore the notion of private versus public space was explored. Doors are hardly utilised, permitting form to define space whilst still creating privacy.

A floating first floor bedroom pavilion folds down the hill becoming the ground floor massing. At the fold, natural light enters the southern spaces and filters to the ground floor via a void. Playful forms define the living area as negative space between the floating pavilion and ground plane. This plane sets a strong datum extending towards the street, such that one enters the home beneath it.

Photography by Willem Rethmeier

Visit MCK Architecture + Interiors

Web: homeadore.com

Open Shut House, Kooyong, Australia

Open Shut House is a contemporary double-storey extension to a semi-detached Inter-war dwelling located in Kooyong, Australia, designed in 2020 by Wala.

Open Shut House is a contemporary double-storey extension to a semi-detached Inter-war dwelling that caters to the growing needs of a large family.

The original period building is one of a pair of semi-detached dwellings with Art-Deco stylings reflecting its Inter-war era. The building sits on a long and narrow allotment (10 x 60m) with a rearward slope falling 4.2m. The owners’ family had outgrown the original building and their brief called for an extension that could be future-proofed and cater to the changing needs of individual family members, particularly their 4 young adult children.

The new addition fulfils their brief to have 2 generations of people under one roof whilst allowing family members to inhabit each space in their own way. Parents’ and children’s bedrooms are housed in separate buildings connected by a central atrium. New tiered living spaces follow the fall of the land and open up toward the rear garden. Openings via skylights, large windows and courtyards draw daylight along the length of the buildings, and bring borrowed amenity into the home to strengthen the bond between its inside spaces and the outside. The split levels and atrium enable inhabitants to still feel connected visually with each other throughout the house.

Photography courtesy of Wala

by Matt Watts

Source: homeadore.com

Apt Testaccio, Rome, Italy

Apt Testaccio is a lovely apartment located in Rome, Italy, redesigned in 2021 by MGK Studio.

Located in the Testaccio district in a building of the early ‘900, between the Lungotevere and the Slaughterhouse, the apartment overlooks almost entirely on the plane trees and the river, creating a different scenario in every season. The restructuring has focused on the redefinition of services and a new general concept to make the environments more functional and adherent to the needs of the new client.

The interior design maintains the original conformation marked by load-bearing masonry and develops from a distributive filter, apparently treated in a neutral, silent way that actually welcomes the natural light and color coming from neighboring environments, animating in a different way depending on the position of the sun and the time of day.

The intervention began with the restoration of the vaults, the restoration of the frames of the fixtures and the recovery of the original painting in the dining room, bringing to light the ancient lambris.

The spaces are marked by a game of warm and cold tones: green for the guest bathroom, rope for the linear and modern kitchen made to design, crimson red for the living room and light blue for the master bedroom suite. Light filters into all the rooms thanks to the high iron and glass doors that further enhance the space and the contrast with the other materials. Contrast that is repeated also for the horizontal surfaces – parquet, resin and grit – and for the furniture – ranging from designed volumes to vintage furniture, from antiques to contemporary design objects – contributing to create an eclectic and welcoming atmosphere.

Photography by Edi Solari

Visit MGK Studio – by Matt Watts

Source: homeadore.com

 





	

Villa Sa’ Contissa, Liscia di Vacca, Italy

Villa Sa’ Contissa is a luxurious residence designed by Studio di Architettura Luca Scacchetti located in Liscia di Vacca, Italy.

Photography courtesy of Italy Sotheby’s International

Visit Studio di Architettura Luca Scacchetti – by Matt Watts

Source: homeadore.com

 





Liscia di Vacca is a bay, located a couple miles northwest of the seaside resort of Porto Cervo, on the Costa Smeralda in the northwest of the island of Sardinia, Italy.

In the local language, its name means «beach of the cows,» because it is where the shepherds used to bring their flocks to pasture. It is now a well-known residential site, famous for huge villas, where Italian and international wealthy people spend their summer vacations.

House EB, Bolzano, Italy

House EB is a contemporary residence located Bolzano, Italy, designed in 2020 by Monovolume Architecture + Design.

On the hills on the south-west side of the province of Bolzano, along the renowned wine route, amidst vineyards and small forests, one can admire original private villas built in recent years.

In the 1950s and 1960s, after the Second World War, many citizens moved from the city center to these hills to enjoy greater peace and an exclusive view of the surrounding peaks.

This is the scenery in which Villa EB is set. Villa EB is a semi-detached residence created after a complex renovation of a old villa built in the early 1960s. Although the previous residence had high living standards and it was built with top-quality materials and finishes, it however showed all the limitations of a house designed according to the canons of the time, for example: a very closed envelope, with a very low ratio between glass surfaces and solid walls, with few views of the landscape and very low ceilings.

Photography by Giovanni de Sandre

Visit Monovolume Architecture + Design

Source: homeadore.com

ISSY Extension, Issy-les-Moulineaux, France

This amazing four-story extension to a single-family house located in Issy-les-Moulineaux, France, has been designed in 2019 by SKP Architecture.

Source: homeadore.com

Issy-les-Moulineaux (French pronunciation: ​[isi le mulino]) is a commune in the southwestern suburban area of Paris, France, lying on the left bank of the river Seine. It is one of Paris’ entrances and is located 6.6 km (4.1 mi) from Notre-Dame Church, which is considered Kilometre zero of France. On 1 January 2010, Issy-les-Moulineaux became part of the Grand Paris Seine Ouest agglomeration community, which merged into the Métropole du Grand Paris in January 2016.

Issy-les-Moulineaux has successfully moved its economy from an old manufacturing base to high value-added service sectors and is at the heart of the Val de Seine business district, the largest cluster of telecommunication and media businesses in France hosting the headquarters of most major French TV networks.

Issy-les-Moulineaux – Wikipedia

Sleek Geometric Villa In Mallorca

On a 1,000 square metre south-facing plot, Villa Anguli overlooks Camp de Mar, Mallorca, from a privileged elevated position. Created by E5 Living, the 399 square metre state-of-the-art Mediterranean residence boasts spectacular sea views that have influenced its geometric architecture and sleek glass facade. 

Superior interior luxury is realised in chic modern furniture and a clean minimalist approach. White walls, plenty of light and high ceilings make perfect gallery space for a covetable collection of contemporary works by Damien Hirst, Andy Warhol, and Banksy. The artwork injects lively bursts of colour over three floors of seamless spaces that each pull toward the panorama.

Glass balustrades invisibly border an elevated walkway into the villa from the pool deck, leaving the vast windows of the facade unobstructed.

Taking a dip in the swimming pool whilst looking out over the bay feels just like diving into the bright blue sea itself. Cap Andritxol headland rolls in the distance.

An outdoor living room is arranged on the pool terrace, to make the most of the excellent Mediterranean weather. Inside the luxury villa, an interior living room unfolds with a double-sided lounge and a formal dining area. Four large dining room pendant lights descend from the impressive ceiling height at the centre of the space, where more blue skies cut through the white concrete structure.

The lengthier side of the sofa arrangement looks inward toward the fireplace. A comfortable pouf provides a small footrest to get toes toasty in the winter months. A large area rug spreads a cosy, cream base beneath the modern lounge layout. An assortment of grey accent pillows contrast with the cream sofa upholstery.

The entire upper level is dedicated to a luxurious master bedroom suite. Up here, a courtyard grows a tropical jungle theme in the centre of the floor plan. On one side, the green interval makes a fabulous headboard feature wall…

Another riot of uplifting colour elevates an all-white entryway into the master suite. Find Damien Hirst spot paintings here.

On the ground floor plan, we can see the even scale of three double bedrooms, each with their own ensuite bathroom. Sliding glass doors unify the bedrooms with the outdoor space and swimming pool. We can also observe the angular nature of the open plan living area, which cuts across the cantilevered sun terrace. The ground floor of the villa has been evenly split between indoor and outdoor living spaces, with retractable walls blurring the boundary.

Souce: home-designing.com

Sunrise House, Mollymook, Australia

Designed in 2017 by MCK Architecture + Interiors, this two-story beach house is located in Mollymook, Australia.

Sunrise House is a beachfront home in the dunes of the Australian NSW South Coast overlooking the Pacific Ocean. The original brief was humble, calling for a house that was as comfortable for a family of four, as it was for an extended family or group of friends. It was also acknowledged early on that it should be of a high quality to withstand the coastal elements and ensure a longevity in construction the locality was generally deprived of.

The brief called for the design to make best use of the Pacific Ocean whilst remaining conscious of the home’s street presence, avoiding it feeling obnoxious.

Source: homeadore.com

Penthouse in North Sydney, Australia

Designed in 2015 by Jodie Carter Design, this contemporary penthouse is located in North Sydney, Australia.

One of my largest projects to date was the massive transformation of a concrete box/shell in North Sydney to this luxury 3 bedroom Penthouse Apartment spanning a massive 360sqm! Its such an elegant steamlined space with sweeping city views, giving you an ever changing outlook.

Its hard to believe seeing it now that it was just a concrete box when I first came to view the premises. Working in close collaboration with the owner I was able to design a floorplan to work within the existing services of the building and then create a ‘dream home’ with luxurious finishes and stunning furnishings. Now its ready for a new owner and we are moving onto the next project.

Photography by Savills Real Estate

Visit Jodie Carter Design – by Matt Watts

Source: homeadore.com

Upper West Side Apartment

Located in New York’s Upper West Side, this chic apartment has been completely redesigned by Crystal Sinclair Designs.

The owners are a married couple, (they just celebrated their two year wedding anniversary!) both named Chris. The couple are avid travelers, with Paris being high up on our list of best-loved destinations (a huge design influence for their NYC apartment). They also love Hawaii and were married on the North Shore of Kauai in 2018 surrounded by 30 of their closest friends and family.

Chris A and Chris P were still looking for their new space when we first met over coffee. We started work immediately after they closed on the new acquired space, which was dated feeling a bit 1995. The apartment was in great condition; it just didn’t reflect the new owners whatsoever.

Source: homeadore.com

Flat in Raval, Barcelona, Spain

Flat in Raval is a cozy 50 sqm home located in Barcelona, Spain, designed in 2019 by Cláudia de Sousa – Interior Design.

The clients who are a young couple without children, have asked us to help them with the decoration of their small apartment in the Raval neighborhood so that they could make the most of the space and also so that their apartment would transmit to them what they were looking for so much, a Coquettish refuge that transmits tranquility and harmony in the middle of the bustling neighborhood of El Raval.


For this effect, we look for light tones but with character and we use natural and solid wood that gives warmth and a touch of luxury. The walls will be left in an off-white color and a textured wallpaper has been placed in the room simulating raffia in brown tones that contrast with dusty pinks, natural wood and white.

Source: homeadore.com

Casa Balboni, Venice, Italy

Casa Balboni originally designed by Carlo Scarpa has been redesigned in 2020 by Map Studio. The house is situated in Venice, Italy.

Towards the end of 2017 we were commissioned to restore Balboni’s House by Carlo Scarpa in Venice. His work is announced on the front facing the garden with a prominent reinforced concrete avant-corps, which encloses the entrances to the house.

On the ground floor, the spacious living room reveals the whole width of the house and overlooks the terrace on the Grand Canal, most of all the floorings are in Prun stone slabs with strips of Lasa marble in good conditions. All the walls and ceilings of the house, apart from those of the service areas on the ground floor, were originally finished with ivory-white Venetian-style stucco lucido.

Source: homeadore.com

Hill Cubes, Greek island of Antiparos

This modern summer house located on the Greek island of Antiparos, has been recently designed by Alias Architects.

The design process aims at the harmonious coexistence of the building with the local natural environment, but also at the integration of the quality characteristics of the landscape in the architectural body of the building. The basic volume of the house is divided into smaller ones, which vary in size and height, depending on their use, are arranged facing south, in a way that intermediate courtyards are created, while allowing the light to pass through all areas of the house. We were led to this particular design choice as we consider that life in Greece, especially during the summer months is eminently intertwined with the countryside and the courtyard, one of the main elements of the anonymous Cycladic traditional architecture.

The entrance to the house is from the street level through a vertical staircase which follows the topography of the site, while all living areas are on the same level with small height changes, thus creating either surveillance platforms or degraded more protected areas.

Source: homeadore.com